wszystko o kurkumie

Kurkuma – Nieocenione właściwości tej przyprawy

Z ponad 3000 badań opublikowanych w renomowanych czasopismach naukowych w ciągu ostatnich dwudziestu pięciu lat wyłania się obraz kurkumy, która na dobre zadomowiła się w zachodnim świecie zarówno na naszych talerzach, jak i w gabinetach medycyny naturalnej.

Kilka faktów o kurkumie

Cały świat zna kurkumę

skąd pochodzi kurkuma i kurkumina

KURKUMA TO NIE TYLKO PYSZNA PRZYPRAWA

Wykorzystywana na całym świecie jako przyprawa w orientalnej kuchni, element holistycznej medycyny, ofiara w ceremoniach religijnych, a nawet fantastycznie kolorowy kosmetyk – kurkuma od tysięcy lat zapewnia światu niezliczone zastosowania i ogromne korzyści zdrowotne.

Wyjątkowo piękny, jasnożółty kolor korzenia kurkumy przyczynił się nadanego mu przydomka – “złotej przyprawy” i “indyjskiego szafranu”. Dzięki wyjątkowemu smakowi i niepowtarzalnemu aromatowi, kurkumę doceniały niezliczone kultury na całym świecie. Dostępna w wersji sproszkowanej, prasowanej, ekstraktu lub suplementu jest niezwykłym narzędziem zarówno w rękach szefa kuchni, jak i lekarza.

KRÓTKA HISTORIA KURKUMY

Pochodząca z południowo-zachodniej Indii kurkuma stanowi podstawę medycyny ajurwedyjskiej od ponad 4000 lat. Korzyści związane ze stosowaniem tego korzenia znane są jednak na całym świecie.

Przypuszcza się, że kurkuma przybyła do Chin w 700 r. n.e. Jednak najwcześniejszym zapisem dotyczącym tej niezwykłej rośliny jest jeden z pierwszych ajurwedyjskich dokumentów naukowych i medycznych, znaleziony w sanskryckim Kompendium z Caraka (napisany między czwartym wiekiem p.n.e. a drugim wiekiem n.e), w którym zalecano kurkumę jako skuteczny środek na zatrucie pokarmowe.

Z zapisków starożytnych uzdrawiaczy z regionu Azji można się dowiedzieć, że stosowano ją również w celu złagodzenia bólów menstruacyjnych, leczenia wrzodów żołądka i łagodzenia wszelkiego rodzaju stanów zapalnych.

Warto wiedzieć

Co powoduje, że właściwości kurkumy są tak cenne dla zdrowia

właściwości korzenia kurkumy

NIEZWYKŁY SKŁAD KURKUMY

Kurkuma zawiera ponad 300 zdumiewających związków chemicznych, tj. olejki eteryczne (2-7%), kurkumina (3-5%), skrobia, arabinoza, fruktoza, glukoza czy minerały, które czynią ją sprzymierzeńcem w walce z szerokim spectrum chorób, poczynając od bólów żołądka poprzez zaburzenia w funkcjonowaniu układu nerwowego, a na leczeniu nowotworów skończywszy.

Jej składnikiem jest także witamina B6, która odpowiada między innymi za podnoszenie odporności organizmu.

O wyjątkowości kumaryny decyduje jednak nie tylko mnogość związków chemicznych, które stanowią jej budulcowy trzon, ale właśnie ich rodzaj. Jednym z najważniejszych składników kumaryny są polifenole – organiczne związki chemiczne, które wykazują bardzo silne działanie przeciwzapalne, przeciwwirusowe, przeciwbakteryjne, oczyszczające i antynowotworowe.

KURKUMINA

Najczęściej badanym przez naukowców polifenolem wchodzącym w skład kurkumy jest kurkumina nadająca korzeniowi wyjątkowo intensywny, żółto-pomarańczowy kolor. Pomimo tego, że kurkumina stanowi jedynie ok. 3% zawartości całej rośliny, bez wątpienia jest niezwykle potężnym antyoksydantem.

Posiada również silne działanie przeciwzapalne. Ponadto udowodniono dotychczas, że skutecznie oczyszcza wątrobę z toksyn, poprawia funkcjonowanie mózgu i spowalnia procesy starzenia.  Nic zatem dziwnego, że związek ten bardzo często wchodzi w skład suplementów witaminowych dla seniorów.

Równie istotnym składnikiem kumaryny są tumerony, które nie tylko zwiększają absorpcję kurkuminy, ale razem stanowią dość niezwykłą i z pewnością unikalną mieszankę, która ze względu na swoje właściwości lecznicze zaskakuje lekarzy na całym świecie.

KURKUMA – ROŚLINNY ŚWIĘTY GRAAL?

Choć może się to wydawać nieprawdopodobne, kurkuma zawiera w swoim składzie związki, którymi można wspomagać leczenie większości znanych nam współcześnie chorób. Wspomniane już wcześniej silne działanie przeciwzapalne w połączeniu z możliwościami łagodzenia bólu jest rewelacyjną bronią w walce z artretyzmem.

Kurkuma pozwala również zapobiegać tworzeniu się zakrzepów w tętnicach. Kurkumina ogranicza osadzanie się tłuszczu w ich świetle, gdzie czemu skutecznie chroni przed miażdżycą tętnic, zawałami serca oraz wylewami.

Jest również świetnym środkiem wspomagającym procesy rekonwalescencji po odbytych operacjach, a nawet pomaga w profilaktyce i leczeniu choroby Leśniowskiego–Crohna czy wrzodziejącego zapalenia jelita grubego.

Każdego roku przybywa nowych badań na temat tej niezwykłej rośliny i jej właściwości. Każde z nich przynosi nowe i zaskakujące wyniki, które być może już wkrótce pomogą nam odnaleźć lekarstwo na raka. A w oczekiwaniu na taką wiadomość warto sięgnąć po warzywny koktajl z dodatkiem kurkumy.

W czym pomoże?

Cudowne właściwości kurkumy

badania naukowe przeprowadzane nad kurkuminą

Antynowotworowa przyprawa

Ze względu na ogromne zainteresowanie właściwościami kurkumy, przeprowadzono wiele badań, które potwierdziły jej skuteczność w walce z komórkami nowotworowymi. Największym bodźcem do przeprowadzania takich eksperymentów była bardzo niska zachorowalność na raka w Indiach, gdzie kurkuma stanowi jeden z podstawowych składników diety.

Dr. Bharat Aggarwal, pionier w dziedzinie badań nad kurkuminą wykazał skuteczność tego związku w walce z rakiem piersi. W jednym z artykułów opublikowanych w Anticancer Research można przeczytać, że polifenole zawarte w kurkumie mogą nie tylko zapobiegać rakowi, ale równie skutecznie go leczyć. Testy kliniczne nie wykazały przy tym żadnego toksycznego działania na ludzi nawet przy bardzo wysokich dawkach. W 2011 r. naukowcy z Uniwersytetu w Teksasie potwierdzili działanie antynowotworowe.

Ogromną zaletą kurkumy jest jednak przede wszystkim jej w 100% naturalne pochodzenie, dzięki czemu nie wywołuje skutków ubocznych ani żadnych negatywnych efektów jak większość antyrakowych leków syntetycznych. Zdają się to potwierdzać badania, w których wykazano selektywną rolę kurkuminy w niszczeniu komórek rakowych przy jednoczesnym zachowaniu komórek niezainfekowanych.

Antydepresant

Naukowcy wielokrotnie udowodnili, że kurkuma wykazuje wysoką skuteczność w redukcji symptomów depresji. Jest to związane przede wszystkim ze sposobem, w jaki kurkuma oddziałuje na pracę neuroprzekaźników.

Renomowany magazyn Phytotherapy Research w 2014 r. opublikował dość zaskakujące, w którym wzięło udział 60 osób z ciężkimi zaburzeniami depresyjnymi. Przez 6 tygodni połowa z nich otrzymywała kurkuminę, a druga połowa fluksetynę – składnik syntetycznych leków na depresję. Okazało się, że kurkumina była równie skuteczna co antydepresant.

KURKUMA W WALCE Z CUKRZYCĄ

Kurkumina, składnik kurkumy, wykazuje bardzo korzystne działanie polegające na obniżaniu poziomu cukru we krwi. Badanie przeprowadzone w 2009 r. wykazało, że związek ten jest aż 400 razy silniejszy niż metformina – jeden z najbardziej znanych leków na cukrzycę.

Skuteczność kurkuminy w tym przypadku polega przede wszystkim na jej silnym działaniu przeciwzapalnym. Udowodniono, że znacząco obniża czynniki pro-zapalne takie jak TNF-α oraz IL-6, które są jednymi z wyznaczników cukrzycy. Podobne działanie wykazuje też Morwa Biała.

WŁAŚCIWOŚCI PRZECIWZAPALNE

Kurkuma to jeden z najsilniejszych środków przeciwzapalnych. Jej działanie można porównać z najpopularniejszymi lekami dostępnymi na rynku – aspiryną i ibuprofenem. Magazyn Oncogene opublikował wyniki eksperymentów, które jednoznacznie wskazały na niezwykle silne właściwości przeciwzapalne związków obecnych w kumarynie.

Przyjmuje się, że ok. 25% wszystkich nowotworów jest wywoływanych właśnie przez chroniczny stan zapalny. Bagatelizowanie stanów zapalnych jest bez wątpienia bardzo niebezpieczne i zdaniem wielu naukowców w konsekwencji prowadzi do wielu chorób, tj. jak choroby serca, nowotwory, choroba Alzheimer’a, a także wiele innych przypadłości, które znacząco obniżają komfort życia.

W związku z tym kurkumina często występuje jako składnik suplementów. Dobrze znanym jest Artroser, który stanowi oręże w walce z chorobami stawów wywoływanymi przez stany zapalne.

Źródła:

1. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19665995

2. https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S1043661816303929

3. https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S1043661816300482

4. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22407780

5. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK92761/

6. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23832433

7. https://www.hindawi.com/journals/jna/2011/102431/

8. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15489888

9. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21372035

10. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2758121/