luteina na zdrowe oczy

LUTEINA - ŻÓŁTY BARWNIK DLA ZMĘCZONYCH OCZU

CO MUSISZ WIEDZIEĆ O SWOICH OCZACH?

LUTEINA JEST NIEZBĘDNYM SKŁADNIKIEM POTRZEBNYM DLA ZDROWIA OCZU

dlaczego luteina jest ważna

WARTOŚCIOWY PIGMENT

Luteina i jej bliski krewny, zeaksantyna, to pigmenty zwane karotenoidami. Są one blisko związane z beta-karotenem i likopenem. Nazwa luteina pochodzi od łacińskiego słowa “lutea”, oznaczającego kolor żółty.

W normalnych stężeniach, jakie można znaleźć w żywności jest to pigment o czysto żółtym zabarwieniu, natomiast w wysokim stężeniu może wydawać się pomarańczowy lub nawet czerwony.

Luteinę produkują wyłącznie rośliny, w związku z czym zwierzęta, a w tym człowiek, muszą ją otrzymywać wraz z pożywieniem lub poprzez odpowiednią suplementację. Luteina dodana do paszy dla kurcząt nasila żółty kolor żółtek jaj.

Utleniające właściwości luteiny plasują ją w czołówce substancji, które chronią narząd wzroku przed różnego rodzaju zmianami chorobowymi. Barwnik ten znany jest również z tego, że rewelacyjnie poprawia również ostrość widzenia. Luteina i jej dobroczynne właściwości są znane już od dawna.

JAK DZIAŁA LUTEINA?

W przyrodzie luteina pochłania nadmiar energii świetlnej zapobiegając tym samym uszkodzeniu rośliny w wyniku nadmiernego nasłonecznienia m.in. przez wysokoenergetyczne promienie o niebieskiej barwie. To, co skuteczne w przypadku roślin, okazało się równie dobre dla ludzi.  

CHOROBY OCZU

Związane z wiekiem zwyrodnienie plamki żółtej jest główną przyczyną ślepoty u Amerykanów w wieku powyżej 65 lat. National Eye Institute zbadał wpływ luteiny w diecie na ryzyko wystąpienia choroby w ciągu pięciu kolejnych lat.

Naukowcy udowodnili tym samym, że osoby o wysokim spożyciu tego związku wykazały o 25% niższe ryzyko rozwinięcia zaawansowanego zwyrodnienia plamki żółtej w porównaniu do osób, które nie dostarczały organizmowi wystarczających ilości luteiny. 

Korzyści te wynikały m.in. ze zdolności luteiny do zapewnienia strukturalnego wsparcia dla pigmentu plamki ocznej przy jednoczesnej ochronie oka przed stresem oksydacyjnym wywołanym ekspozycją na światło i tlen.

KOMU ZALECA SIĘ SPOŻYWANIE WIĘKSZYCH DAWEK LUTEINY?

Skutkami niedoboru luteiny jest przede wszystkim zwyrodnienie plamki żółtej, a także zaćma. Luteinę szczególnie zaleca się osobom, które palą papierosy, chorują na cukrzycę typu II, często przebywają w silnie nasłonecznionych miejscach, a także nadmiernie eksploatują wzrok oglądaniem telewizji lub też wielogodzinną pracą przed ekranem komputera.

Obecnie luteina stanowi zatem jeden z najczęściej spotykanych składników kropli do oczu i preparatów nawilżających gałkę oczną.

LUTEINA - ŹRÓDŁO ZDROWIA

LUTEINA NIE TYLKO NA ZDROWE OCZY

w jakim pokarmie jest luteina

POZOSTAŁE WŁAŚCIWOŚCI LUTEINY

Wielokrotnie dowiedziono, że podstawowym czynnikiem w rozwoju chorób sercowo-naczyniowych oraz miażdżycy jest stres oksydacyjny oraz długotrwałe, przewlekłe zapalenie. Inne badania wykazały natomiast, że luteina skutecznie pobudza odpowiednie sektory układu odpornościowego, które tłumią stan zapalny organizmu. 

Ponadto uczestniczy w procesach usprawniających przepływ krwi, czym przyczynia się do minimalizacji ryzyka zawału serca i udaru. Nie ulega zatem wątpliwości, że odpowiednia dieta, bogata w produkty zawierające luteinę, pomaga zapobiegać zawałowi serca, udarowi mózgu a nawet zespołowi metabolicznemu.

Luteina pełni też ważne funkcje antyoksydacyjne w organizmie. Wraz z innymi naturalnymi antyoksydantami, w tym witaminą C, beta-karotenem i witaminą E, chroni organizm przed niszczycielskim działaniem wolnych rodników. Naukowcy są też zgodni co do tego, że luteina z powodzeniem może być stosowana w profilaktyce nowotworów tj. rak okrężnicy czy rak piersi.

POCHODZENIE

ŹRÓDŁO LUTEINY - SKĄD CZERPAĆ TEN WSPANIAŁY SKŁADNIK?

GDZIE JEST NAJWIĘCEJ LUTEINY?

Luteina jest wytwarzana wyłącznie przez rośliny, ale co ciekawe – znajduje się również w jajkach. Powodem obecności luteiny w żółtkach jaja kurzego jest bogata w rośliny dieta hodowlanych kur. Zawartość luteiny w jajach jest jednak trudna do ustalenia, ponieważ wpływ na ilość luteiny ma rodzaj stosowanej karmy oraz sposób hodowli. 

Ilość luteiny w produkcie znacząco spada po obróbce termicznej. Dla przykładu – jarmuż traci aż 60 % luteiny podczas gotowania. Warto jest w związku z tym spożywać go na surowo. 

Pokarmy bogate w luteinę to m.in. zielone warzywa liściaste tj. brokuły, szpinak, brukselka, jarmuż, kapusta oraz kukurydza, pieprz pomarańczowy, owoce kiwi, winogrona, maliny, czarna porzeczka, jeżyny, agrest, sok pomarańczowy, cukinia, dynia, fasola, groszek, awokado, jabłka i gruszki. 

Warto przy tym pamiętać, że luteina najlepiej rozpuszcza się w tłuszczach. Jej zwiększona biodostępność zależy więc w dużej mierze od innych składników przyjmowanego posiłku, tj. jak wysokiej jakości tłuszcze.

Luteina jest również składnikiem różnych suplementów diety, które zalecane są osobom mającym jej niedobór. Jednym z takich suplementów jest Lutenea.

Luteina z pewnością powinna się znaleźć w każdej zbilansowanej diecie. Spektrum działania tego związku jest niezwykle szerokie i bez wątpienia godne uwagi. Choć badania nad jej cennymi właściwościami nadal trwają, już dziś warto się zatroszczyć o to, aby na naszym talerzu zagościł szpinak i brukselka.

NAJCENNIEJSZE ŹRÓDŁO LUTEINY:

JARMUŻ

39,6 mg/100 g

SZPINAK

12 mg/100 g

SAŁATA

2,6 mg/100 g

BROKUŁ

2,4 mg/100 g

CUKINIA

2,1 mg/100 g

DYNIA

2,1 mg/100 g

BRUKSELKA

1,6 mg/100 g

GROSZEK Z PUSZKI

1,35 mg/100 g

KUKURYDZA Z PUSZKI

0,9 mg/100 g