owoce morwy białej

Morwa biała i jej właściwości lecznicze

Morwa od lat jest przedmiotem badań naukowców na wszystkich kontynentach. Tym, co najbardziej nurtuje lekarzy i botaników, jest wpływ rośliny na leczenie osób z cukrzycą. Jednak biała morwa to także niezwykle skuteczne i przede wszystkim naturalne remedium na wiele innych schorzeń.

Informator

Co warto wiedzieć na temat morwy białej?

szczegóły dotyczące owoców morwy białej

NAJWAŻNIEJSZE INFORMACJE O MORWIE BIAŁEJ

Cukrzyca, otyłość, wysoki cholesterol czy miażdżyca to bez wątpienia choroby cywilizacyjne, z którymi naukowcy i lekarze radzą sobie coraz lepiej. Każdego roku powstają coraz to nowsze leki, które znacząco podnoszą komfort życia osób dotkniętych tymi chorobami, a także zapewniają skuteczne oręże do walki z nimi.

Na pierwszym miejscu wśród związków, które pomagają w leczeniu cukrzycy są składniki morwy białej. Ta niepozorna roślina, choć znana od wieków w całej Azji, przez bardzo długi czas była zupełnie zapomniana w reszcie świata.

POCHODZENIE

Większość gatunków morwy pochodzi z ciepłej i wilgotnej Azji.  Do chwili obecnej opisano ich ponad 150! Zaledwie 10-16 gatunków jest jednak szeroko rozpoznawanych przez botaników. Morwa rośnie bardzo szybko przez 40-50 lat, osiągając 60-80 cm średnicy, żyje nawet przez 200-300 lat.

MEDYCZNE PRZEZNACZENIE MORWY BIAŁEJ

Pierwsze wzmianki o leczniczych właściwościach białej morwy odnalezione zostały w chińskiej Farmakopei. Niemniej jednak badania prowadzone w ostatnich dziesięcioleciach wykazały ogromny potencjał tej rośliny w przemyśle energetycznym, spożywczym i przede wszystkim farmaceutycznym.

WAŻNE

Liście i owoce zawierają bardzo cenne substancje aktywne, które mogą być stosowane w profilaktyce i leczeniu wielu schorzeń. Co więcej, bardzo szybki wzrost morwy powoduje, że biomasa tej niezwykle interesującej rośliny może być wykorzystywana jako biopaliwo.

Lecz się naturalnie

CZY MORWA BIAŁA POMAGA W WALCE Z CUKRZYCĄ?

jak herbatki z morwy białej radzą sobie w walce z cukrzycą

BADANIA NAUKOWE DOWODZĄ SKUTECZNOŚCI MORWY BIAŁEJ

Badania opublikowane w Natural Medicines Comprehensive Database jednoznacznie dowodzą, że biała morwa jest wysoce skuteczna  w leczeniu cukrzycy.

Inne badania twierdzą, że regularne spożywanie białej morwy może pomóc w zmniejszeniu poziomu glukozy we krwi na czczo oraz po obciążeniu sacharozą u osób z cukrzycą typu 2.

Morwa biała i jej właściwości to od wielu lat palący problem wśród naukowców zajmujących się leczeniem cukrzycy. Podczas gdy liść morwowy jest uważany za całkowicie bezpieczny lek oraz środek spożywczy w Azji, ekstrakt z tej rośliny zawiera również wiele składników zwiększający potencjał reakcji idiosynkratycznych.

Chociaż jest to mało prawdopodobne, takie reakcje można wykluczyć dopiero po intensywnym, monitorowanym stosowaniu ekstraktu. Nie ulega jednak wątpliwości, że wyciąg z liści morwy białej to bardzo skuteczny środek w objawowym leczeniu cukrzycy i regulowaniu stężenia glukozy we krwi.

Za wyjątkowe właściwości liściastego ekstraktu morwy odpowiada m.in. rozpuszczalny w wodzie alkaloid o nazwie 1,5-didezoksy-1,5-imino-D-sorbitol-1-dezoksynojirimycina, w skrócie DNJ.

Jego działanie polega przede wszystkim na rozkładzie dostarczanej z pożywieniem skrobi do cukrów prostych tj. glukoza czy fruktoza. Dzięki temu procesowi w organizmie nie dochodzi do hiperglikemii poposiłkowej.  Zahamowanie wchłaniania cukrów prostych z krwi do organizmu ogranicza tym samym apetyt na słodycze oraz zapobiega odkładaniu się w tkankach dodatkowych kalorii np. w postaci tłuszczu.

Morwę białą można kupić w tabletkach. Stanowi ona również składnik wielu innych suplementów diety. Jednym z kompleksowych suplementów diety, który stworzony został dla osób zmagających się z cukrzycą, posiadający jednocześnie w swoim składzie morwę, jest Sugarept.

KWERCETYNA

Wyciąg z liści morwy stanowi również bogactwo flawonoidów, z czego najważniejszym z punktu widzenia leczenia cukrzycy jest kwercetyna. Związek ten odpowiedzialny jest m.in. za utrzymanie właściwej gospodarki węglowodanów poprzez hamowanie działania reduktazy.

Enzym ten inicjuje syntezę sorbitolu z nadwyżki glukozy znajdującej się we krwi. Z kolei zbyt wysoki poziom sorbitolu upośledza u diabetyków niektóre funkcje układu nerwowego, a także wpływa na pogorszenie wzroku oraz pracy nerek.

Liczne badania naukowe wykazały, że ekstrakt z morwy znacząco zmniejsza wzrost stężenia glukozy we krwi obserwowany w początkowych 120 minutach badań kontrolnych oraz u osób z cukrzycą typu 2. Wynik ten prawdopodobnie odzwierciedla zdolność morwy do hamowania sacharyzacji jelitowej.

Co Więcej …

Ekstrakt z liści morwy białej zawiera również związki takie jak fagomina, która indukuje wydzielanie insuliny oraz przeciwutleniacze, które prawdopodobnie zmniejszają peroksydację lipidów.Wyciąg z morwy może być również z powodzeniem stosowany obok dwóch popularnych leków syntetycznych, którymi najczęściej wyrównuje się fluktuacje stężenia glukozy we krwi pacjenta.

WIELOZADANIOWA ROŚLINA

WSZECHSTRONNE ZASTOSOWANIE MORWY BIAŁEJ

NA CO JESZCZE POMAGA MORWA BIAŁA?

Kora korzeni o lekko gorzkawym smaku oczyszcza organizm z toksyn i pasożytów. Z kolei sok z korzenia aglutynuje krew, a także zabija robaki w układzie trawiennym. Kora macierzysta ma własności przeczyszczające i działa zbawiennie na podrażnioną skórę.

Liście białej morwy z kolei wykazują właściwości napotne i zmiękczające, a zrobiony z nich sok jest stosowany w zapobieganiu infekcjom gardła i stanom zapalnym. Natomiast sok z owoców morwy ma bardzo skuteczne działanie przeczyszczające i bywa stosowany w leczeniu gorączki, przeziębienia, malarii, amebiozy, zaparć i robaków jelitowych.

Biała morwa to roślina uniwersalna o wyjątkowo dużej liczbie zastosowań. Szczególnie jej właściwości można odkrywać z perspektywy własnego talerza. Nie tylko diabetycy powinni ją włączyć do swojej diety.

Każdy, kto dba o siebie i troszczy się o codzienne odżywianie, z pewnością będzie zachwycony jej prozdrowotnym działaniem i “przypadkowym” odchudzającym efektem, szczególnie w połączeniu z innymi dobrodziejstwami natury jak np. imbir.

ŹRÓDŁA:

1. https://www.nutraingredients-asia.com/Article/2017/02/27/White-mulberry-extracts-clearly-relieve-diabetes-symptoms-in-rat-model-Study

2. https://www.verywellhealth.com/the-benefits-of-white-mulberry-88659

3. https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1896112617300305?via%3Dihub

5. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11718678

6. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17303787

7. http://www.drwalt.com/blog/2011/06/23/white-mulberry-for-type-2-diabetes/

8. https://www.researchgate.net/publication/270259507_Multi-use_of_the_white_mulberry_Morus_alba_L

9. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25850211