
Pestki Dyni – Jedz Codziennie!
W niektórych częściach Europy Wschodniej i Morza Śródziemnego (zwłaszcza w Grecji) nasiona dyni szybko stały się standardową częścią codziennej kuchni, a częściowo wniknęły również w tradycje kulinarne i medyczne w Indiach oraz innych krajach dalekiej Azji.
Skąd pochodzi dynia?

NIEPOZORNE ZDROWE NASIONA
Płaskie, ciemnozielone nasiona dyni otoczone żółto-białą łuską, choć z wyglądu wyjątkowo niepozorne, stanowią niezwykle cenny składnik zdrowej i zrównoważonej diety.
Mają lekko ciągnącą się teksturę i subtelnie słodki, orzechowy aromat. Choć od wielu lat nieodmiennie kojarzą się z haloweenowym szaleństwem, są tak smaczne i pożywne, że bez obaw można się nimi cieszyć przez cały rok. Surowe, łuskane, prażone czy w łupinkach – bez wątpienia każdy znajdzie coś dla siebie.
Dynia i jej nasiona pierwotnie uprawiane były w Amerykach – Północnej, Południowej i Środkowej. Stanowiły popularne pożywienie wśród wielu indiańskich plemion, które ceniły je zarówno pod względem dietetycznym, jak i leczniczym.
W praktyce wykorzystywano je znacznie częściej niż miąższ, którego wartości najczęściej były raczej ignorowane. Pestki z dyni stosowano m.in. jako doskonały środek w leczeniu pasożytów,. Ponadto wierzono, że sprzyjają płodności, poprawiają wygląd cery i włosów, a także zapobiegają depresji.
W Ameryce Południowej popularność nasion dyni prześledzono m.in. na przykładzie kraju Azteków skąd właśnie w okresie konkwisty rozprzestrzeniły się na resztę świata.
Nie ulega wątpliwości, że spożywanie pestek z dyni niesie ze sobą same pozytywy dla zdrowia i samopoczucia. Warto wypracować w sobie nawyk wzbogacania ulubionych potraw pestkami dyni, aby dostarczyć wraz z dietą porcji cennych witamin, zachować organizm w dobrej kondycji i jednocześnie urozmaicić smak codziennych posiłków.
SUBSTANCJE CZYNNE W PESTKACH DYNI I ICH OGÓLNOUSTROJOWE DZIAŁANIE – WŁAŚCIWOŚCI

NASIONA DYNI TO SKARBNICA RÓŻNORODNYCH SKŁADNIKÓW ODŻYWCZYCH
Tym, co wyróżnia je z szeregu innych zdrowych składników pożywienia, jest wyjątkowa różnorodność przeciwutleniaczy. Żadne inne pestki nie gromadzą w sobie tak dużych ilości konwencjonalnych witamin antyoksydacyjnych, tj. witamina E we wszystkich biologicznie dostępnych formach , w tym alfa-tokoferol, gamma-tokoferol, delta-tokoferol, alfa-tokonoonoenol i gamma-tokonoonoenol.
Ponadto nasiona dyni zawierają w dużych ilościach również przeciwutleniacze mineralne, tj. cynk i mangan oraz przeciwutleniacze fenolowe pod postacią kwasów fenolowych. Ich wielopłaszczyznowe antynowotworowe i przeciwstarzeniowe działanie zostało potwierdzone wieloma badaniami naukowymi na przestrzeni ostatnich lat.
PESTKI DLA URODY I ZDROWIA CAŁEGO ORGANIZMU
Pestki dyniowe wspaniale wpływają również na wygląd skóry, włosów i paznokci, dzięki obecności cynku i witaminy A. Zapobiegają także bolesnym skurczom mięśni ze względu na zawartość magnezu odpowiedzialnego za prawidłową kurczliwość włókien mięśniowych.
Wysoka dawka witaminy D obecna w pestkach wspomaga działanie układu kostnego, a witaminy z grupy B współuczestniczą w procesach pamięciowych, poprawiają koncentrację i wspomagają zachowanie zdrowia psychicznego.
Z kolei synergiczne działanie nienasyconych kwasów tłuszczowych o działaniu przeciwmiażdżycowym przyczynia się m.in. do obniżania poziomu tzw. złego cholesterolu LDL.
Pestki dyni to również niezastąpione źródło kwasu linolowego, który zalicza się do egzogennych kwasów tłuszczowych. Z uwagi na to, że ludzki organizm nie jest w stanie samodzielnie wytworzyć tego związku, należy go dostarczyć w diecie.
Kwas linolowy, obok palmitynowego i oleinowego stanowią bardzo dobre źródło energii i są niezbędne do przebiegu wielu bardzo istotnych reakcji chemicznych w organizmie. Najprostszym sposobem na suplementację kwasu jest włączenie pestek dynii do codziennego jadłospisu.
NAJCENNIEJSZE SKŁADNIKI ODŻYWCZE PESTEK DYNI:
565
KCAL
25 g
BIAŁKA
24 g
KWASY TŁUSZCZOWE
9 g
WĘGLOWODANY
18 mg
SÓD
815 mg
POTAS
41 mg
WAPŃ
830 mg
FOSFOR
402 mg
MAGNEZ
12,5 mg
ŻELAZO
4 mg
WITAMINA E
8 mg
NIACYNA
Pestki dyni na problemy z pęcherzem

PESTKI DYNI A UKŁAD MOCZOWY
Pestki dyni to idealne pożywienie dla osób borykających się z problemami układu moczowego, które chciałyby wzmocnić swój organizm lub dodatkowo wspomóc leczenie farmakologiczne.
W kuchni bałkańskiej pestki dyni bardzo często stosuje się jako przekąskę lub element tradycyjnych potraw czemu od niedawna przypisuje się długowieczność i brak problemów związanych z prostatą u ludności zamieszkującej w rejonach śródziemnomorskich.
Skąd to wynika?
Pestki dyni dzięki zawartości beta-sitosteroli, manganu, cynku i selenu skutecznie regulują i świetnie wspierają funkcjonowanie układu moczowego, a w przypadku mężczyzn dodatkowo działają ochronnie na komórki prostaty zapobiegając procesom zapalnym i wynikającym z tego przyrostom gruczołu.
Badania zaprezentowane w European Journal of Lipid Science and Technology dowodzą, że nasiona dyni mogą pomóc złagodzić objawy łagodnego rozrostu gruczołu krokowego nawet w bardzo zaawansowanym stadium choroby, kiedy dochodzi do problemów z oddawaniem moczu.
PESTKI POD LUPĄ NAUKOWCÓW
W rocznym badaniu przeprowadzonym na ponad 1400 mężczyznach z rozrostem gruczołu prostaty odnotowano, że regularne spożycie pestek dyni zmniejszyło objawy zapalenia układu moczowego i poprawiło jakość życia. Dalsze badania sugerują, że przyjmowanie nasion dyni lub ich produktów jako suplementów może pomóc w leczeniu objawów nadreaktywnego pęcherza.
W przypadku kobiet pestki dyni stanowią silne oręże w walce z wysiłkowym nietrzymaniem moczu. Już od 25 roku życia organizm bardzo powoli, ale systematycznie zaczyna tracić zdolności do wytwarzania naturalnego kolagenu. Powoduje to w konsekwencji rozszerzanie się ścian pochwy, a z czasem w niektórych przypadkach pojawienie się objawów nietrzymania moczu.
Choroba ta powoduje u kobiet duży dyskomfort fizyczny i psychiczny, depresję, a nawet alienację z życia społecznego. Obecne w pestkach dyni fitosterole, minerały, witaminy i karotenoidy w połączeniu z kwasami tłuszczowymi stanowią rewelacyjną tarczę ochronną w przypadku nietrzymania moczu i bez wątpienia powinny znaleźć się w diecie każdej kobiety bez względu na wiek.
Osoby nieprzepadające za pestkami dyni powinny pomyśleć o włączeniu do diety suplementów, które zawierają pestki dyni jak np. Uronal, który przy okazji wspiera układ moczowy.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20098586
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4032845/
https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1002/ejlt.200700105
http://www.whfoods.com/genpage.php?tname=foodspice&dbid=82