pestki w dyni w łupinie

Pestki Dyni – Jedz Codziennie!

W niektórych częściach Europy Wschodniej i Morza Śródziemnego (zwłaszcza w Grecji) nasiona dyni szybko stały się standardową częścią codziennej kuchni, a częściowo wniknęły również w tradycje kulinarne i medyczne w Indiach oraz innych krajach dalekiej Azji.

Kilka faktów o pestkach dyni

Skąd pochodzi dynia?

NIEPOZORNE ZDROWE NASIONA

Płaskie, ciemnozielone nasiona dyni otoczone żółto-białą łuską, choć z wyglądu wyjątkowo niepozorne, stanowią niezwykle cenny składnik zdrowej i zrównoważonej diety.

Mają lekko ciągnącą się teksturę i subtelnie słodki, orzechowy aromat. Choć od wielu lat nieodmiennie kojarzą się z haloweenowym szaleństwem, są tak smaczne i pożywne, że bez obaw można się nimi cieszyć przez cały rok. Surowe, łuskane, prażone czy w łupinkach – bez wątpienia każdy znajdzie coś dla siebie.

Dynia i jej nasiona pierwotnie uprawiane były w Amerykach – Północnej, Południowej i Środkowej. Stanowiły popularne pożywienie wśród wielu indiańskich plemion, które ceniły je zarówno pod względem dietetycznym, jak i leczniczym.

W praktyce wykorzystywano je znacznie częściej niż miąższ, którego wartości najczęściej były raczej ignorowane. Pestki z dyni stosowano m.in. jako doskonały środek w leczeniu pasożytów,. Ponadto wierzono, że sprzyjają płodności, poprawiają wygląd cery i włosów, a także zapobiegają depresji.

W Ameryce Południowej popularność nasion dyni prześledzono m.in. na przykładzie kraju Azteków skąd właśnie w okresie konkwisty rozprzestrzeniły się na resztę świata.

CIEKAWOSTKA

Nie ulega wątpliwości, że spożywanie pestek z dyni niesie ze sobą same pozytywy dla zdrowia i samopoczucia. Warto wypracować w sobie nawyk wzbogacania ulubionych potraw pestkami dyni, aby dostarczyć wraz z dietą porcji cennych witamin, zachować organizm w dobrej kondycji i jednocześnie urozmaicić smak codziennych posiłków.

Warto to wiedzieć

SUBSTANCJE CZYNNE W PESTKACH DYNI I ICH OGÓLNOUSTROJOWE DZIAŁANIE – WŁAŚCIWOŚCI

właściwości nasion dyni

NASIONA DYNI TO SKARBNICA RÓŻNORODNYCH SKŁADNIKÓW ODŻYWCZYCH

Tym, co wyróżnia je z szeregu innych zdrowych składników pożywienia, jest wyjątkowa różnorodność przeciwutleniaczy. Żadne inne pestki nie gromadzą w sobie tak dużych ilości konwencjonalnych witamin antyoksydacyjnych, tj. witamina E we wszystkich biologicznie dostępnych formach , w tym alfa-tokoferol, gamma-tokoferol, delta-tokoferol, alfa-tokonoonoenol i gamma-tokonoonoenol.

Ponadto nasiona dyni zawierają w dużych ilościach również przeciwutleniacze mineralne, tj. cynk i mangan oraz przeciwutleniacze fenolowe pod postacią kwasów fenolowych. Ich wielopłaszczyznowe antynowotworowe i przeciwstarzeniowe działanie zostało potwierdzone wieloma badaniami naukowymi na przestrzeni ostatnich lat.

PESTKI DLA URODY I ZDROWIA CAŁEGO ORGANIZMU

Pestki dyniowe wspaniale wpływają również na wygląd skóry, włosów i paznokci, dzięki obecności cynku i witaminy A. Zapobiegają także bolesnym skurczom mięśni ze względu na zawartość magnezu odpowiedzialnego za prawidłową kurczliwość włókien mięśniowych.

Wysoka dawka witaminy D obecna w pestkach wspomaga działanie układu kostnego, a witaminy z grupy B współuczestniczą w procesach pamięciowych, poprawiają koncentrację i wspomagają zachowanie zdrowia psychicznego.

Z kolei synergiczne działanie nienasyconych kwasów tłuszczowych o działaniu przeciwmiażdżycowym przyczynia się m.in. do obniżania poziomu tzw. złego cholesterolu LDL.

Pestki dyni to również niezastąpione źródło kwasu linolowego, który zalicza się do egzogennych kwasów tłuszczowych. Z uwagi na to, że ludzki organizm nie jest w stanie samodzielnie wytworzyć tego związku, należy go dostarczyć w diecie.

Kwas linolowy, obok palmitynowego i oleinowego stanowią bardzo dobre źródło energii i są niezbędne do przebiegu wielu bardzo istotnych reakcji chemicznych w organizmie. Najprostszym sposobem na suplementację kwasu jest włączenie pestek dynii do codziennego jadłospisu.

NAJCENNIEJSZE SKŁADNIKI ODŻYWCZE PESTEK DYNI:

565

KCAL

25 g

BIAŁKA

24 g

KWASY TŁUSZCZOWE

9 g

WĘGLOWODANY

18 mg

SÓD

815 mg

POTAS

41 mg

WAPŃ

830 mg

FOSFOR

402 mg

MAGNEZ

12,5 mg

ŻELAZO

4 mg

WITAMINA E

8 mg

NIACYNA

Rozwiąż problem chorób układu moczowego

Pestki dyni na problemy z pęcherzem

jak pestki dyni wpływają na pracę układu moczowego

PESTKI DYNI A UKŁAD MOCZOWY

Pestki dyni to idealne pożywienie dla osób borykających się z problemami układu moczowego, które chciałyby wzmocnić swój organizm lub dodatkowo wspomóc leczenie farmakologiczne.

W kuchni bałkańskiej pestki dyni bardzo często stosuje się jako przekąskę lub element tradycyjnych potraw czemu od niedawna przypisuje się długowieczność i brak problemów związanych z prostatą u ludności zamieszkującej w rejonach śródziemnomorskich.

Skąd to wynika?

Pestki dyni dzięki zawartości beta-sitosteroli, manganu, cynku i selenu skutecznie regulują i świetnie wspierają funkcjonowanie układu moczowego, a w przypadku mężczyzn dodatkowo działają ochronnie na komórki prostaty zapobiegając procesom zapalnym i wynikającym z tego przyrostom gruczołu.

Badania zaprezentowane w European Journal of Lipid Science and Technology dowodzą, że nasiona dyni mogą pomóc złagodzić objawy łagodnego rozrostu gruczołu krokowego nawet w bardzo zaawansowanym stadium choroby, kiedy dochodzi do problemów z oddawaniem moczu.

PESTKI POD LUPĄ NAUKOWCÓW

W rocznym badaniu przeprowadzonym na ponad 1400 mężczyznach z rozrostem gruczołu prostaty odnotowano, że regularne spożycie pestek dyni zmniejszyło objawy zapalenia układu moczowego i poprawiło jakość życia. Dalsze badania sugerują, że przyjmowanie nasion dyni lub ich produktów jako suplementów może pomóc w leczeniu objawów nadreaktywnego pęcherza.

W przypadku kobiet pestki dyni stanowią silne oręże w walce z wysiłkowym nietrzymaniem moczu. Już od 25 roku życia organizm bardzo powoli, ale systematycznie zaczyna tracić zdolności do wytwarzania naturalnego kolagenu. Powoduje to w konsekwencji rozszerzanie się ścian pochwy, a z czasem w niektórych przypadkach pojawienie się objawów nietrzymania moczu.

Choroba ta powoduje u kobiet duży dyskomfort fizyczny i psychiczny, depresję, a nawet alienację z życia społecznego. Obecne w pestkach dyni fitosterole, minerały, witaminy i karotenoidy w połączeniu z kwasami tłuszczowymi stanowią rewelacyjną tarczę ochronną w przypadku nietrzymania moczu i bez wątpienia powinny znaleźć się w diecie każdej kobiety bez względu na wiek.

Osoby nieprzepadające za pestkami dyni powinny pomyśleć o włączeniu do diety suplementów, które zawierają pestki dyni jak np. Uronal, który przy okazji wspiera układ moczowy.

ŹRÓDŁA:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20098586

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4032845/

https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1002/ejlt.200700105

http://www.whfoods.com/genpage.php?tname=foodspice&dbid=82