morwa biala wlasciwosci

Morwa biała i jej właściwości – roślina przyjazna diabetykom

Jedną z chorób cywilizacyjnych jest cukrzyca i insulinoodporność, a największym ostatnim odkryciem dietetyków, które pozwala sobie z nimi poradzić – roślina zwana morwą białą. Morwa biała – właściwości zdrowotne i przeciwwskazania. W jakich chorobach warto ją włączyć do diety? Sprawdźmy!

Morwa biała – co to jest?

Morwa biała to długowieczne drzewo liściaste należące do rodziny morwowatych. Średnia wysokość rośliny liczona jest w kilkunastu metrach. Co wiemy o jej pochodzeniu? Najprawdopodobniej historia rośliny zaczyna się w Chinach, gdzie nie tylko wykorzystywano jej właściwości lecznicze, ale była też uprawiana jako pokarm dla gąsienic jedwabników morwowych. Dzięki tym z kolei pożytecznym zwierzętom Chińczycy otrzymywali szlachetny jedwab. 

Dzisiaj morwa rośnie nie tylko w Azji, ale też w Ameryce Północnej i Południowej, na wyspach Pacyfiku, a także w Europie (w tym w Polsce!). Właściwości leczniczych spodziewać się możemy po owocach, liściach i korzeniu, ale walory smakowe posiadają głównie owoce. Mogą być one jedzone na surowo, ale być też składnikiem dżemów i soków. 

Morwa biała jest źródłem wielu nieocenionych składników, wśród których warto wymienić kwasy organiczne, flawonoidy, pektyny, witaminy z grupy B, potas, wapń, magnez, żelazo, witamina C i polifenole (w liściach)

W leczeniu jakich chorób i zaburzeń przydaje się morwa biała?

Tak bogate źródło wartości odżywczych nie mogłoby zostać niezauważone przez przemysł farmaceutyczny. Mniejsze firmy oraz wielkie koncerny pokochały preparaty zawierające wyciąg z tej rośliny. Zażywanie ich określa się jako profilaktykę oraz wspomaganie leczenia następujących chorób:

  • anemii,
  • cukrzycy typu 2, 
  • otyłości, 
  • obfitych krwawień, 
  • problemów naczyniowo-sercowych,
  • zaburzeń w funkcjonowaniu układu oddechowego,
  • chorób oczu, 
  • bólów brzucha, 
  • chorób pasożytniczych.

Zajmijmy się jednak teraz zaburzeniami, w których morwa biała będzie szczególnie pomocna. Chodzi oczywiście o pacjentów zmagających się z cukrzycą lub insulinoodpornością. 

morwa biala wlasciwosci
Źródło: www.izielnik.pl/blog

Morwa biała a cukrzyca

Najcenniejszy składnik w przypadku diabetyków znajduje się w liściach morwy białej i nazywany jest 1-dezoksynojirimuiną. Według specjalistów działanie tego pierwiastka pomaga utrzymać prawidłowy poziom cukru we krwi na takim poziomie, na jakim robią to inne produkty apteczne. Różnica polega na tym, że wyciąg z rośliny nie powoduje takich skutków ubocznych, jak senność, wzdęcia, biegunki czy osłabienie. 

Substancja zawarta w liściach morwy białej hamuje znaczący wzrost glikemii po spożyciu pokarmu. Biorąc pod uwagę fakt, że co roku zwiększa się liczba chorych na cukrzycę, możliwość korzystania ze skutecznych i bezpiecznych zamienników lekarstw, wydaje się na wagę złota. 

Warto również zauważyć, że osoby z przewlekłą hiperglikemią zmagają się jednocześnie z zaburzeniem metabolizmu węglowodanów, tłuszczów i białek. To z kolei prowadzi do zaburzeń, a nawet niewydolności niektórych narządów. Morwa biała zawiera kwercetynę, która chroni komórki i nasz kod genetyczny przed uszkodzeniem przez wolne rodniki. 

Ponadto wyżej opisany składnik aktywny ma pozytywny wpływ na spowolnienie procesów starzenia się i chroni przed rozwojem jeszcze innych groźnych chorób. Do przyjemniejszych skutków ubocznych preparatów zawierających wyciąg z morwy białej należą także:

  • zmniejszenie wchłaniania węglowodanów,
  • ograniczenie łaknienia, 
  • moczopędność, ułatwiająca pozbywanie się nadmiaru wody i toksyn z organizmu,
  • poprawa perystaltyki jelit,
  • zapobieganie zaparciom.

Można więc dodać, że o ten składnik swoją dietę powinny uzupełnić osoby, które zmagają się nadwagą. 

Przeciwwskazania do stosowania morwy białej

Wspomnieliśmy na początku tego artykułu, że przyjmowanie morwy białej nie wywołuje skutków ubocznych. Zagrożeniem dla naszego zdrowia mogą być jednak reakcje alergiczne oraz takie symptomy jak:

  • łagodna biegunka, 
  • wzdęcia,
  • zaparcia, zawroty głowy.

Szczególną ostrożność warto też żeby zachowały osoby przyjmujące inne leki obniżające poziom cukru we krwi lub leki wspomagające zaburzenia profilu lipidowego. Decyzję o wprowadzeniu tego składnika do codziennej diety powinno się więc zawsze skonsultować z lekarzem. Nie ma również informacji, jak roślina wpływa na kobiety w ciąży i karmiące piersią, więc zwłaszcza one powinny wstrzymać się z suplementacją aż do czasu zakończenia połogu lub laktacji.

Polecamy: Sen a samopoczucie osób po 50. roku życia. Jak odpoczynek wpływa na jakość życia?

Previous post Zielona herbata: właściwości, zastosowanie, wpływ na odchudzanie i starzenie
witamina b6 Next post Witamina B6 – na co pomaga, gdzie występuje?