witamina b6

Witamina B6 – na co pomaga, gdzie występuje?

Wiemy, że nasze pożywienie powinno zawierać witaminy, ale ich rola wciąż jest niedoceniana. Tymczasem wiele zaburzeń, z którymi boryka się współczesny człowiek, może wynikać właśnie z niedoboru poszczególnych pierwiastków! Przyjrzyjmy się, jednemu z nich: Witamina B6. Gdzie występuje? Na co pomaga? Do czego może prowadzić niedobór witaminy B6?

Jaką rolę w naszej diecie odgrywa witamina B6?

Witamina B6 jest wręcz niezbędna do prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego. Bierze również udział w procesach syntezy glikogenu oraz metabolizmie zdrowych węglowodanów. Pozytywnie wpływa również na układ krwiotwórczy, chroni przed rozwojem miażdżycy i wspomaga inne ważne funkcje życiowe.  

Witamina B6 – na co ma wpływ w organiźmie?

Przejdźmy teraz do konkretnych właściwości omawianej przez nas witaminy B6 zwanej również pirydoksyną. Wyglądają one w sposób następujący:

  • Witamina B6 reguluje ciśnienie krwi,
  • reguluje skurcze mięśniowe i pracę serca,
  • tworząc przeciwciała, poprawia odporność całego organizmu,
  • jest niezbędna do produkcji hemoglobiny (czerwonych barwników krwi),
  • działa łagodząco na skutki uboczne stosowania niektórych leków,
  • wspomaga leczenie schorzeń nerek,
  • ogranicza nadmierne wydalanie kwasu szczawiowego wraz z moczem, 
  • przeciwdziała powstawaniu kamieni nerkowych,
  • jest niezwykle pomocna przy bólach i zesztywnieniu w obrębie nadgarstka oraz dłoni,
  • łagodzi napięcie przedmiesiączkowe,
  • pełni funkcję wspomagającą w leczeniu wypadania włosów, łojotokowego zapalenia skóry oraz zapalenia warg i języka,
  • łagodzi objawy zespołu cieśni nadgarstka,
  • w dużych dawkach może przeciwdziałać powstawaniu choroby Parkinsona u osób palących,
  • w połączeniu z magnezem stosowana jest regulująco u dzieci z autyzmem. 

Można w tym miejscu jeszcze dodać, że witamina B6 rozpuszcza się w wodzie i może występować w sześciu wariantach, tj. pirydoksyna, pirydoksal, pirydoksamina oraz fosforanowe estry pozostałych związków. Odgrywa ważną rolę w procesie przyswajania magnezu (zwiększa przyswajalność jonów o 20-40%). 

Witamina B6 – niedobór lub nadmiar

Na szczęście witamina B6 występuje w wielu produktach żywnościowych, które są podstawowymi składnikami naszej diety. Dlatego też rzadko pojawiają się symptomy niedoborów. Na tę kwestię powinny jednak uważać kobiety w ciąży i karmiące piersią, które mają większe zapotrzebowanie na pirydoksynę. 

Aby jednak mieć pełen obraz sytuacji, do najczęściej wymienianych objawów deficytu witaminy B6 (oraz innych witamin z grupy B), należą:

  • niedokrwistość,
  • nadmierna nerwowość lub apatia,
  • zaburzenia snu,
  • problemy z koncentracją,
  • zmiany skórne (zaczerwienienie lub nadmierne złuszczanie),
  • parestezje (drżenie i drętwienie kończyn, a także mrowienie),
  • wypadanie włosów oraz łupież,
  • zwiększona podatność na infekcje, obniżenie odporności. 

Gdybyśmy podobne symptomy zauważyli u siebie lub bliskiej nam osoby, zanim podejmiemy jakieś działania w tym kierunku, dobrze jest skonsultować się z lekarzem. Posiadając szerszą wiedzę oraz naszą dokumentację medyczną, podejmie on decyzję, czy konieczna będzie w naszym wypadku suplementacja.

Co ciekawe, bardzo rzadko, ale jednak zdarza się także przedawkowanie witaminy B6 (dlatego właśnie lepiej samemu nie dobierać sobie suplementów). Konsekwencje tego są naprawdę poważne. Nadmiar skutkować może neuropatią, problemami z koordynacją ruchową i słabością mięśni, nieustanne poczucie wychłodzenia, mrowienie kończyn. Takie zmiany mogą okazać się nieodwracalne!

Zobacz też: Sen a samopoczucie osób po 50. roku życia. Jak odpoczynek wpływa na jakość życia?

Witamina B6 – gdzie występuje?

Nie zawsze będzie nam potrzebna pomoc w postaci tabletek. Zdecydowanie zdrowiej dla naszego organizmu będzie, jeśli zadbamy o prawidłową dietę na co dzień. Co zatem warto uwzględnić przy planowaniu posiłków, by nie narazić się na niedobór witaminy B6?

Jednym z najbogatszych jej źródeł jest kasza gryczana, a następnie mięso i wędliny (zwłaszcza kurczak i indyk). Pamiętać w tym momencie warto, że w procesie gotowania tracimy od 30 do 50 procent tego składnika. 

Poza tym witaminę B6 występuje w warzywach (brokuły, ziemniaki) i produktach zbożowych, kiełkach pszenicy, drożdżach, soi, bananach, nabiale, rybach i jajkach. Jeśli więc nie stronimy od tego typu produktów, najprawdopodobniej ilość witaminy B6 utrzymuje się u nas na prawidłowym poziomie. 

morwa biala wlasciwosci Previous post Morwa biała i jej właściwości – roślina przyjazna diabetykom
imbir w diecie Next post Imbir – dlaczego warto włączyć go do swojej diety?