Zielona herbata wdarła się przebojem do naszych kuchni, ale o jej wszystkich właściwościach zdarza nam się czasem zapominać. Postarajmy się więc usystematyzować tę wiedzę i sprawdzić, w jakich dolegliwościach może nam pomóc ów drogocenny napój. Zielona herbata: właściwości, zastosowanie, wpływ na odchudzanie i starzenie.
Zielona herbata – charakterystyka i substancje aktywne
Zieloną herbatę uzyskuje się z liści herbaty chińskiej (Camellia sinensis) i to właśnie w tym kraju rośliny uprawia się najwięcej, choć częściowo przejęły produkcję również inne kraje azjatyckie, takie jak Japonia, Tajwan i Indie.
Jak powstaje napój, który z takim upodobanie zaparzamy w naszych domach? Otóż świeże liście herbaty poddawane są niewielkiej fermentacji, dzięki czemu zachowane jest większość składników aktywnych. W skład herbaty wchodzi około 400 związków bioaktywnych, w tym antyoksydacyjne polifenole (takie jak flawonoidy i katechiny). Natomiast za składnik w najwyższej mierze charakteryzujący zieloną herbatę uważa się 3-galusan epigalokatechiny (EGCG). Jest to przeciwutleniacz 200 razy silniejszy od witaminy C i 25 razy silniejszy od witaminy E!
Do pozostałych składników zielonej herbaty należą garbniki, taniny, kofeina, aminokwasy, węglowodany, chlorofil, cały zestaw witamin i składników mineralnych.
Przeczytaj też: Właściwości kurkumy | Choroby zawodowe nauczycieli – objawy, wykaz, odszkodowanie
Zielona herbata – właściwości i zastosowanie
O właściwościach zielonej herbaty można by napisać całą książkę, dlatego w tym artykule skupimy się tylko na tych podstawowych i najchętniej poszukiwanych. Zacznijmy zatem od tego, że dzięki polifenolom, zielona herbata likwiduje wolne rodniki. Udowodniono także jej pozytywny wpływ na jelito cienkie, wątrobę, płuca oraz układ sercowo-naczyniowy.
Liście zawierają szereg substancji czynnych, które pobudzają organizm do obniżenia poziomu cholesterolu całkowitego, jednocześnie zwiększając poziom dobrego (HDL). Z kolei dzięki wsparciu układu immunologicznego, herbata staje się skutecznym narzędziem w walce z infekcjami bakteryjnymi i wirusowymi. Spożywając ją regularnie, łatwiej nam też zregenerować siły po przejściu stanów zapalnych.
Kolejne cenne substancje, tj. kofeina i teofilina przyspiesza przemiany metaboliczne i spalanie tłuszczów, przez co picie zielonej herbaty zalecane jest w większości diet odchudzających.
Prawdziwym odkryciem jest też to, że dzięki zawartym w napoju frakcjom polifenoli spowolnione lub zupełnie zablokowane zostają procesy prowadzące do powstawania nowotworów. Jednym słowem, picie zielonej herbaty pozwala zadbać wręcz kompleksowo o cały nasz organizm!

Zielona herbata a odchudzanie
Rozwińmy temat zielonej herbaty jako naparu wspomagającego proces odchudzania. Specjaliści polecają picie tego napoju na noc przed snem, najlepiej z drugiego parzenia. Możemy wtedy czerpać też korzyści z właściwości uspokajających i relaksujących herbaty.
Występujące w naparze katechiny mają wielokierunkowy wpływ na redukcję tkanki tłuszczowej. Między innymi hamują wchłanianie tłuszczu z pożywienia, jednocześnie ułatwiając organizmowi szybsze ich zużycie. Zielona herbata wpływa też pozytywnie na metabolizm wątrobowy, nasila termogenezę i przyśpiesza utlenianie tłuszczów.
Pamiętać przy tym warto, że procesy te zaburzają używki (alkohol i papierosy), których zwłaszcza podczas stosowania diety powinniśmy unikać.
Czy herbata zielona przeciwdziała starzeniu?
Według Japończyków naszemu zdrowiu służy wypicie od 4 do 10 filiżanek zielonej herbaty dziennie. Zwyczaj ten ma korzystnie wpływać na funkcjonowanie organizmu oraz… przedłużać życie. Zgodnie z obliczeniami japońskich specjalistów możemy żyć średnio o 3 lata dłużej!
Inni naukowcy, tym razem z Holandii zauważyli związek między piciem zielonego naparu a zachorowalnością na miażdżycę. Zalecają pacjentom z takim problemem wypijanie co najmniej czterech filiżanek dziennie.
Przeprowadzone niedawno badania wskazują również, że aktywne składniki zawarte w zielonej herbacie mogą chronić mózg przed różnymi formami demencji starczej. Za takie działanie odpowiedzialne są polifenole, które miałyby łączyć się z toksycznymi składnikami wywołującymi chorobę Alzheimera i przeobrażać w nieszkodliwą mieszankę związków.
Z pewnością nawet tak okrojona wiedza na temat zielonej herbaty, może zachęcić, aby wprowadzić napar do naszej codziennej diety!