Co jakiś czas poglądy w sprawie jajek ulegają zmianie. Jeszcze nie tak dawno temu przypisywano im dużą zawartość tzw. złego cholesterolu i przestrzegano przed jedzeniem ich w dużych ilościach. A jak sytuacja wygląda teraz? Jajka – wartości odżywcze, właściwości i przeciwskazania.
Jajka – właściwości
Dietetycy, korzystając z najnowszej wiedzy specjalistów, są zgodni: jajka powinny znaleźć się w każdej dobrze zbilansowanej diecie. Dlaczego? Między innymi dlatego, że zawierają moc aminokwasów, antyoksydantów i żelaza. Z tego też względu polecane są osobom, które borykają się z anemią lub pogorszeniem ogólnego stanu zdrowia fizycznego i psychicznego.
W samym żółtku znajduje się cholina, czyli substancja mająca znaczący wpływ na funkcjonowanie i budowę każdej żywej komórki. Natomiast białko jajka jest białkiem o najwyższej wartości biologicznej i nie ma pod tym względem sobie równych pośród innych produktów żywnościowych.
To prawda, że w żółtku znajdziemy spore ilości tłuszczu, są one jednak lekkostrawne dla człowieka. Poza tym lecytyna, której jajka są naturalnym źródłem, dba o prawidłowe przekaźnictwo naszych impulsów nerwowych oraz chroni je przed uszkodzeniem.
Kolejną właściwością zdrowotną jajek jest ich dobry wpływ na wzrok, którą to wartość zawdzięczamy luteinie. Chroni ona oczy przed działaniem światła słonecznego, a poza tym poprawia widzenie i zmniejsza ryzyko zwyrodnienia plamki żółtej.
Jajka – wartości odżywcze
Przejdźmy teraz do wartości odżywczych tego niepozornego składnika naszej diety. Jajka zawierają witaminy rozpuszczalne w tłuszczach, takie jak A, D, E i K oraz witaminy z grupy B. A co można powiedzieć o składnikach mineralnych? Również w tej kategorii nie można jajkom nic zarzucić – w ich skład wchodzi sporo przyswajalnego żelaza, związków fosforu i siarki, a także niewielkie ilości potasu, wapnia, jodu i manganu.
Jeśli zaś chodzi o wartość kaloryczną, to szacuje się, że jedna sztuka ma ok. 80 kalorii. Dodajmy do tego bogactwo mikroelementów, takich jak selen czy ryboflawina, a wychodzi nam superfoods na miarę naszych czasów. Pierwszy mikroelement, selen wspiera układ odpornościowy i reguluje hormony tarczycy. Natomiast witamina B2 (ryboflawina) ułatwia trawienie. Właściwie wszystkie witaminy z grupy B mają dobroczynny wpływ na stan naszej skóry, włosów, paznokci i wątroby.
Prawdziwą ciekawostką jest też to, że jajka są naturalnym źródłem witaminy D, a nie ma takich pokarmów w naszym otoczeniu za dużo. „Witamina słońca” odgrywa kluczową rolę w prawidłowym rozwoju i zdrowiu kości oraz zębów, poza tym wspomaga pracę serca, jelita grubego, poprawia metabolizm i przewodnictwo nerwowe.
Ile jajek dziennie możemy zjeść?
Białko jaja kurzego, w przeciwieństwie do żółtek, może być jedzone niemalże bez ograniczeń. Natomiast jajka w całości osoby zdrowe mogą spożywać około 6 sztuk tygodniowo. Na zdecydowanie więcej mogą sobie pozwolić osoby niedożywione i przewlekle chore.
Co ważne, warto włączyć jajka do diety niemowląt i małych dzieci, które mają opory przed zjedzeniem mięsa. Można wtedy potraktować jajecznicę lub omlet jako równie wartościowy zamiennik.
Jak zwykle znaleźć się tu musiały pewne przeciwskazania. W przypadku jajek ostrzeżenia dotyczą osób borykających się z wysokim cholesterolem we krwi. Dla nich 2 jajka dziennie to limit, którego nie powinny przekraczać.
A czy są jakieś regulacje związane z jedzeniem samego produktu? Specjaliści uważają, że nie powinno się jeść równocześnie surowego białka i żółtka. Dlaczego? Ponieważ awidyna, zawarta w białku, niszczy biotynę pochodzącą z żółtka. Natomiast jeśli chodzi o lekkostrawność, to zdecydowanie delikatniejsze dla naszego żołądka i jelit będą jajka na miękko oraz jajecznica na parze.
Niestety, białka jajek kurzych bywają też przyczyną alergii pokarmowych, a nieumiarkowanie w spożywaniu całego produktu, zwiększa ryzyko wystąpienia miażdżycy i chorób układu krążenia. Żeby nie dopuścić do takiej sytuacji oraz do zakwaszenia organizmu z powodu zbyt wielkiej ilości białka w diecie, podawajmy je razem z zasadotwórczymi warzywami.
Czy można jeść jajka na diecie?
Najwięcej wątpliwości co do spożywania jajek mogą mieć osoby, które właśnie przechodzą na dietę. Czy ten produkt odzwierzęcy na pewno im nie zaszkodzi? Absolutnie nie! Jajko jest bardzo sycące, a jednocześnie ma niewiele kalorii. Jeśli nie zapomnimy o nich w planowaniu codziennych posiłków, łatwiej będzie nam ustabilizować poziom cukru we krwi, uniknąć napadów głodu i budować masę mięśniową.