imbir w diecie

Imbir – dlaczego warto włączyć go do swojej diety?

Imbir od zawsze uważany jest za roślinę leczniczą, którą warto włączyć do codziennej diety. Niektórzy jednak nie lubią jego specyficznego smaku i aromatu. Jeśli my również nie należymy do fanów imbiru, poświęćmy chwilę na przeczytanie o jego właściwościach. Być może zachęci nas to do wprowadzenia tego składnika do naszego menu. 

Imbir – właściwości i działanie

Lista właściwości leczniczych imbiru jest naprawdę imponująca. Można go stosować nie tylko w kuchni, ale też jako składnik kosmetyków i afrodyzjak! Jeśli chodzi o jego funkcje zdrowotne, warto w tym miejscu wymienić:

  • polepszenie krążenia krwi, przez co łatwiej nam się rozgrzać;
  • poprawa ukrwienia mózgu, a więc zwiększenie zdolności koncentracji;
  • działanie odkażające, które można wykorzystać do zrobienia naparu do płukania bolącego gardła. Przy okazji imbir niweluje przykry zapach z ust;
  • wsparcie w bólach migrenowych, działanie przeciwobrzękowe;
  • działanie przeciwzapalne, bardzo pomocne podczas przeziębienia;
  • zapobieganie miażdżycy, dzięki zmniejszaniu ryzyka powstawania zakrzepów;
  • łagodzenie mdłości, polecany osobom cierpiącym na chorobę lokomocyjną oraz kobietom w ciąży;
  • wspomaganie trawienia.

Ze względu na wymienione wyżej działanie rozgrzewające, imbir wykorzystuje się również jako składnik kosmetyków wyszczuplających i antycellulitowych. Producenci dodają go chętnie również do szamponów czy odżywek do włosów, ponieważ przeciwdziała starzeniu się skóry i poprawia jej kondycję. Natomiast w połączeniu z pieprzem i kardamonem imbir często wchodzi w skład męskich perfum. 

Imbir niezbędny jesienią i zimą!

O imbirze warto byśmy sobie przypomnieli zwłaszcza jesienią i zimą. To właśnie wtedy najczęściej dopada nas przeziębienie czy bóle związane z chorobami stawów. Imbir (posiadający przecież substancje przeciwzapalne) nazywa się wręcz remedium na niskie temperatury i związane z nimi choroby. 

Co ciekawe, olejki eteryczne imbiru mają właściwości moczopędne, przeciwbólowe i przeciwwymiotne. Po długim i stresującym dniu warto więc użyć olejków do aromatycznej, relaksującej kąpieli lub po prostu wkroić plastry świeżego korzenia do gorącej herbaty. Napój możemy dopieścić miodem bądź sokiem malinowym. Czasami ten niewielki wysiłek z naszej strony wystarczy, żeby na drugi dzień znów czuć się dobrze i w pełni sił! Pozwoli to nam być może uniknąć pomocy środków farmakologicznych. 

imbir wlasciwosci zastosowanie

Do czego może pasować imbir?

Specyficzny smak i zapach imbiru zwykle warto przełamać innymi produktami. Na stronach, blogach i profilach kucharskich znajdziemy z pewnością mnóstwo inspiracji na ciekawe połączenia. Wśród nich interesująca wydaje się zupa krem z dyni przyprawiona cynamonem, kardamonem, pieprzem oraz właśnie imbirem. Zupełnie czymś nowym dla nas może być także sałatka z dodatkiem świeżego korzenia. Łączymy wtedy sałatę lodową lub szpinak z serem pleśniowym, gruszką oraz oczywiście imbirem. Orientalny smak i aromat gwarantowany!

W wersji na słodko imbir często pojawia się w cieście marchewkowym lub ciasteczkach korzennych. A co jeśli chcemy spróbować naszych sił w produkcji własnych kosmetyków? Możemy zacząć od zrobienia prostego peelingu do ciała na bazie mielonej kawy i suszonego imbiru. Inną opcją jest dodanie przyprawy do używanej przez nas na co dzień wcierki do skóry głowy. 

Przeczytaj też: Witamina B6 – właściwości | Zielona herbata i jej wpływ na zdrowie

Przepis na bardzo aromatyczną kawę z imbirem

Na koniec tego artykułu podajemy przepis, który pozwoli przełamać imbirowe tabu nawet największym przeciwnikom tej rośliny. Aby przygotować przepyszną kawę z imbirem, potrzebujemy:

  • 30 gram. korzenia imbiru,
  • 30 gram. kawy rozpuszczalnej,
  • 120 gram. śmietanki,
  • 2 szczypty mielonego imbiru,
  • 2 sztuki kandyzowanego imbiru
  • 80 mililitrów likieru kremowego z whisky
  • cukier (według uznania).

Na początek obieramy i kroimy drobno imbir. Wrzucamy do gotującej się wody (800 ml) i gotujemy pod przykryciem na wolnym ogniu przez kolejne 3 minuty. Napar odstawiamy na 20 minut.

W następnym kroku ubijamy śmietankę, doprawiając ją przyprawą imbirową. Ponownie zagotowujemy wodę z imbirem, którą zalewamy kawę. Kandyzowany imbir drobno siekamy.

Ostatni krok to rozlanie gorącego napoju do czterech filiżanek, uzupełnienie objętości likierem i udekorowanie śmietaną posypaną kandyzowanym imbirem. Tak przygotowaną kawę podajemy od razu po przygotowaniu.

witamina b6 Previous post Witamina B6 – na co pomaga, gdzie występuje?
kurkuma wlasciwosci Next post Kurkuma – właściwości i dlaczego warto ją spożywać