Siedzący tryb życia nie wpływa najlepiej na nasze samopoczucie i zdrowie fizyczne. Oprócz codziennej dawki ruchu powinniśmy więc zapewnić sobie odpowiednią dietę. Co zamiast kanapek warto przynosić do pracy? Dieta biurowa pod lupą!
Dieta biurowa: Co jeść, by dodać sobie energii?
Ponieważ praca biurowa bardziej angażuje nasz umysł niż ciało, zachowanie zdrowej diety jest konieczne do utrzymania prawidłowej wagi oraz kondycji. Oczywiście wymaga też więcej wysiłku. Najprostsze rozwiązanie – kanapki z nabiałem lub wędliną mogą bowiem nie dostarczyć nam składników odżywczych, których tak potrzebujemy i zwyczajnie obciążyć nasz żołądek oraz jelita.
Aby uznać naszą dietę za zbilansowaną, w naszym drugim śniadaniu nie może więc zabraknąć węglowodanów, białek i zdrowych tłuszczy. Z kolei, żeby dostarczyć sobie cennych witamin i minerałów, musimy pamiętać o tym, by każdego dnia znalazły się w nim owoce i warzywa.
Oczywiście wymaga to wcześniejszego planowania. Warto więc kilka gotowców przygotować sobie wieczorem lub w weekend, kiedy wolnego czasu mamy więcej. Kanapki nie muszą być od razu całkowicie wykluczone z naszego jadłospisu – wystarczy, że zamienimy pieczywo białe pełnoziarnistym, oraz wybierzemy chudą szynkę i ser (np. mozzarellę).
Przeczytaj też: Witamina B6 – gdzie występuje? Na co wpływa?
Dieta pudełkowa kontra gotowanie w domu
Patrząc realnie na swoje możliwości, możemy też zastanawiać się, czy przyrządzanie posiłków samemu nie zastąpić skorzystaniem z diety pudełkowej. Na pewno jest to dużo wygodniejsza opcja. Najczęściej diety takie są dobrze skomponowane i mają wyliczoną ilość kalorii, co pomaga utrzymać prawidłową wagę, a nawet schudnąć.
A jakie są minusy diety pudełkowej? Koszt takiej usługi zdecydowanie przewyższa samodzielne kupowanie składników i przyrządzanie ich w domu. Ci, którym zależy na środowisku, nie będą też zadowoleni z ilości plastiku, jaki w ten sposób się generuje. Choć korzystanie z gotowych potraw może nam poszerzyć horyzonty na różne smaki, nie pozwala też nauczyć się budowania i komponowania prawidłowej diety.
Nie bez wad jest również gotowanie dla siebie – zabierze nam ono sporo czasu, a niektóre próby mogą się okazać nieudane. Mamy jednak wtedy większą kontrolę nad swoimi posiłkami i zwyczajnie możemy wybierać to, na co w danej chwili mamy największą ochotę. To też dobra sposobność do obserwacji własnych potrzeb i odpowiadania na nie.
Zasady poprawnej kompozycji posiłku
Jeśli więc nie jesteśmy zbyt zamożni ani zbyt zabiegani, możemy rozpocząć przygodę z urozmaicaniem swojej diety biurowej w domowym zaciszu. Pamiętać musimy przy tej okazji o kaloryczności danego posiłku i jego wartości pod względem substancji odżywczych. Pracę tę mogą nam ułatwić aplikacje na telefon oraz gotowe jadłospisy dostępne w Internecie.
Wspomnieliśmy już o tym w poprzednich akapitach, ale warto jeszcze raz podkreślić: drugie śniadanie powinno zawierać białko (mięso, ryby, twaróg jajka lub tofu), niewielką ilość tłuszczu, węglowodany (pełnoziarniste makarony, brązowy ryż, kasza), przyprawy i zioła. Jeśli mamy zwyczaj podjadania lub po prostu pijemy w pracy kawę, w naszej diecie pojawią się zapewne też przekąski. Szczególnie polecane są orzechy, koktajle owocowe i sałatki. Natomiast zamiast słodzonych napoi lepiej wybrać jest wodę lub niesłodzoną herbatę.
Co na śniadanie do pracy zamiast kanapek?
Wiemy już, co powinno się znajdować w dobrze zbilansowanej diecie. Poznajmy teraz kilka propozycji zdrowego posiłku do pracy. Oto one:
- gotowe przekąski, tj. zdrowe batony, musy owocowo-jogurtowe czy suszona wołowina,
- bananowe placuszki śniadaniowe,
- owsiane pancakes,
- budyń z kaszy jaglanej,
- sałatka cezar z kurczakiem,
- spaghetti z mięsem mielonym z indyka, mozzarellą i pomidorami,
- makaron z brokułem i jajkiem,
- potrawka meksykańska z ryżem, warzywami i piersią z kurczaka,
- warzywny buddha bowl,
- makaron z indykiem i cukinią,
- sałatka z serem fetą.
Zachować energię i zdrowie pomogą nam też zupy i przeciery warzywne. Oprócz tego, że nas rozgrzeją i dobrze wpłyną na perystaltykę jelit, ich zaletą jest fakt, że wystarczy kilkanaście minut, by mieć ciepły posiłek przez kilka dni.
Inspiracji zarówno dla kupowania gotowych przekąsek, jak i komponowania bardziej skomplikowanych posiłków do pracy możemy szukać na stronach i blogach internetowych. Dzięki temu nawet jeśli teraz do głowy nie przychodzi nam nic sensownego, będziemy w stanie przygotować smaczny posiłek do pracy. Osoby zaznajomione z tym tematem chętnie dzielą się też poradami, jak przechowywać dania, by nie straciły swoich wartości i walorów smakowych.